Make your own free website on Tripod.com

Arhiva

Home

Prica o kradji Crvene Zvezde | Intervju Gorana Bogdanovica | Crvena zvezda, dobro prosla | Intervju sa direktorom FC Sartida | Favorit - Nemojte ako ne mora | Srecan sam i zalostan - Goran Bogdanovic | Kako je razbijen krcag | Kup odradjen, 'ajd' na Karaburmu | Tumbakovicu, gledaj svoja posla! | Osvrt na jesen - Goran Bogdanovic | Transfer ludnica | Lista najboljih | Vratio se Pantic | Goran Bogdanovic - Ocekujem poziv selektora | Treneri za Skora | Najbolji sportisti Smedereva | Samo Mrdak odlazi u Rusiju | Evropa krajnja destinacija | Intervju sa Jovicom Skorom | Prelazni rok - Ko dosao ko otisao | Sartidova godina | Iz Beca na utakmicu! | Tacno u podne | Pripreme za prolecni deo sezone | Pun tempo Kizica i Damjanovica | Guca lansirna rampa za uspehe! | Novajlijama sve pohvale | Cekajuci razglednicu s Kipra | Antunovic u Dinamu? | Kup Uefa sledeca stanica | Prolece ce biti bolje od jeseni | Udaranje zavrsnog glanca | Za Skora nema tajni | Pocinje, najzad | Reakcije iz FC Sartid-a posle meca na Marakani | Maestro ostaje! | Bogdanovic napusta fudbal!!! | Za Beograd...I 29. Maja
Intervju sa direktorom FC Sartida

KliK.co.yu - Razmena

New Page 2

ČEDOMIR JEVTIĆ, DIREKTOR FK SARTIDA

SPUŠTANJE LOPTE NA ZEMLJU

   Nekoliko je jakih razloga za razgovor baš sa Čedomirom Jevtićem, direktorom Fudbalskog kluba Sartid. Tu je, pre ostalih, onaj lepši i radosniji - najbolji plasman u istoriji kluba na kraju prošlog prvenstva, koji se nastavio najboljim startom u ovogodišnjem, ali i oni drugi, za brigu i nespokoj - šta će biti sa klubom koji se u celosti oslanja na fabriku koja mu je podarila ime (i daruje sve ostalo) u situaciji kada se ne zna ni sa njom šta će biti. Ipak, krenuli smo od svetle strane - prvog mesta na tabeli Prve savezne lige posle trećeg odigranog kola i pobede nad Crvenom zvezdom.

    - Ima tu mnogo euforije kojoj mislim da nema mesta. Mi smo već, po nekima, prvaci. Mi jesmo iznenađenje za mnoge na mestu na kojem smo sada, na početku prvenstva. Svi su nas stavljali u kategoriju kvalitetnijih, stabilnih i dobro organizovanih ekipa, ali niko nije očekivao da ćemo ovako startovati. Igramo zaista dobro, ali to breme favorita može da bude veoma teško. Zato, što bi se igrači reklo, moramo da spustimo loptu, da ne ide mnogo visoko. Mi smo svoj cilj zacrtali, da budemo u gornjem delu tabele, da se popnemo još jednu stepenicu više u odnosu na prošlo prvenstvo, ako je to moguće, niko u Klubu nije bez ambicija, ali nikako ne smemo da podlegnemo euforiji. Naše je da igramo kako smo igrali u ova tri kola, a rezultati će onda sigurno doći. Nerealno je da kažemo da ćemo pobediti svaku ekipu, da u svaki susret ulazimo kao favoriti. Trudićemo se da kao što smo pobedili Zvezdu pobedimo i Partizan i Obilić i sve ostale konkurente za visok plasman, na našem terenu, a kad gostujemo cilj nam je da nas protivnici respektuju. Samo bez uzdizanja u visine, jer prvenstvo je dugačko, ovo su prošla tek tri kola, svi znamo da dolazi do uspona i padova forme, a mi smo ekipa koja se najkraće pripremala za ovo prvenstvo, objektivno se može očekivati zamor materijala, onda tu su i povrede, žuti i crveni kartoni... Bitno je da svi mi, u Klubu, ali i navijači, prijatelji kluba, sredstva informisanja, svi da budemo svesni naših realnih mogućnosti.

    - Dakle, ako tako kaže direktor, tako treba i mora da bude. Šala na stranu, koliko direktor FK Sartid ima ljudi pod sobom? Koliki je, što se broja zaposlenih tiče, Fudbalski klub Sartid?

    - Vlasnik i osnivač Fudbalskog kluba je Koncern Sartid i svi mi koji smo ovde zaposleni radimo u Sartidu, počev od nas u rukovodstvu, preko radnika koji održavaju teren, čuvara, finansijkog dela, čak i igrači - ukupno nas 76. Najveći deo igrača tako je, praktično, zaposlen u Fabrici.

    - Da li postoji još neki prvoligaški klub u kojem je to slučaj? To da su fudbaleri, praktično ili teoretski, radnici jedne fabrike.

    - Ne. Mi smo jedini klub iza koga u celosti stoji ovakav jedan gigant. Mnogi klubovi su imali ili imaju svoje zaštitnike, ali je to najčešće sponzorski odnos. Sponzor stoji iza kluba finansijski, ali ne i vlasnički. Ovde je situacija druga, 100% vlasnik kluba je Sartid.

    - To znači da je Sartid jedini finansijer. Koliko novca treba Klubu za jednu fudbalsku sezonu? Sreća je za tim da niko iz Kluba u protekloj međusezoni nije otišao, ali kako ćete preživeti bez tog novca, kojem ste sigurno nadali? Od ulaznica, verovatno, ne možete ni za vodu da zaradite.

    - Sve zadatke koje smo zacrtali za prošlu sezonu mi smo uradili, nešto i prebacili. Jedini izuzetak od toga što smo planirali je transfer nekog igrača iz našeg pogona. Taj posao nije završen, ali mi očekujemo da ćemo do kraja ove polusezone nekog od igrača uspeti da plasiramo na strano tržište i da ćemo na taj način obezbediti neophodna sredstva za funkcionisanje i rad Kluba. Sigurno je da Fabrika nikada neće u potpunosti da digne ruke od Kluba, ali mi moramo u međuvremenu da iznađemo mogućnosti za finansiranje. u tom cilju je i transformacija Kluba koja je počela. Napravili smo plan aktivnosti, koji treba uskoro da bude verifikovan, postepenog finansijskog osamostaljivanja. I dalje će Fabrika biti vlasnik, ali najveći deo finansija će Klub morati sam da obezbedi. Prvenstveno je to transfer igrača u inostrane klubove i od toga treba da isplaćujemo ugovore onima koji ostanu, premije, da dovodimo druge fudbalere... Od jednog dobrog transfera moglo bi da se živi i radi dve sezone. Što se tiče tekućeg poslovanja Kluba, takođe smo napravili plan prikupljanja sredstava. Prvo što ćemo realizovati je prodavnica navijačkih i sportskih rekvizita, zatim nam je u planu otvaranje ordinacije za rehabilitaciju, pošto raspolažemo i stručnim kadrom i opremom, otvorićemo i kafe-kladionicu, kao što imaju maltene svi prvoligaši, tu je i klub navijača, koji treba da bude objekat koji donosi određene prihode, marketinški treba da radimo prodaju proizvoda iz Sartidovog programa, što smo i ranije radili i što je način na koji se nekada finansirao Klub, i na kraju, otvorićemo školu fudbala. Ima tu još ideja, ali ovo su neke koje su sada aktuelne. Vremena su takva da moramo da razmišljamo tržišno. Već od ovog meseca krećemo sa realizacijom pojedinih delova ovog plana, a od naredne godine trebalo bi da se velikim delom samofinasiramo. Iz Fabrike smo dobili uveravanja da prekid priliva sredstava neće biti odjednom i u celini, ali mi moramo da se spremamo da što više možemo da obezbedimo sami., kako Fabrika bude smanjivala svoja izdvajanja za klub.

    - Koliko igrački pogon košta? Konkretno kolike su plate fudbalera, kada već rekoste da su i oni zaposleni u Sartidu?

    - Sistem nagrađivanja je postavljen tako da zavisi isključivo od rezultata. Za određene cikluse i broj bodova sledi određena nagrada. Što se tiče ugovora, jer svi znamo da fudbaleri nigde ne igraju samo za platu, naši igrači imaju godišnji prihod po tom osnovu od 15 do 40 hiljada maraka. Drugi deo, oko premija, kažem, vezan je isključivo za rezultate. Osnovica je 5 bodova.

    - Koliko onda, ako imaju tih 5 bodova, prime platu?

    - To je, ipak, poslovna tajna. Ali nisu to neka sredstva koja su impresivna. Mislim da smo na nivou ostalih klubova.

    - Da se vratimo na nešto što ne bi trebalo da predstavlja poslovnu tajnu. Kako će se Klub vlasnički transformisati? U akcionarsko društvo?

    - Mi smo već akcionarsko društvo čiji je osnivač i vlasnik Fabrika. Može da se dogodi da se jednog momenta i Fabrika odluči da Klub stavi na berzu i kaže on vredi toliko ili da traži da podeli akcije radnicima. O tome sada još nismo razgovarali. Prva faza je da se Klub osamostaquje finansijski koliko je to moguće. Veoma je bitno da to radimo sada dok Klub ima rezultate, dok Klub vredi. Stadion ima svoju vrednost, ekipa ima svoju vrednost, verovatno mnogostruko više nego što je plaćena, tako da postoji kapital koji je nedvosmislen. Zbog toga možemo da sa dosta optimizma gledamo na takav jedan vid neke početne transformacije. Naše je da uradimo šta možemo, da se organizujemo da postižemo što bolje rezultate, da napravimo tim koji to može, od igrača koji će ranije ili kasnije biti dobar izvor prihoda za klub, kada dođe do njihovog transfera u inostranstvo.

    - Ka Smederevu gravitira prilično veliko fudbalsko područje; Podunavski Braničevski, Južnobanatski okrug. Pa ipak, bilo je tu nekih propusta, neki perspektivni igrači su preskočili Sartid i otišli u Zvezdu ili Partizan, kasnije postali reprezentativci, baš to - dobro su prodati u inostranstvu, i na taj način su neka značajna, moguća, sredstva otišla na drugu stranu. Šta radite da se to ne ponovi?

    - Kada je Sartid krenuo ka Prvoj ligi vodilo se samo računa o prvom timu. Nije se mnogo mislilo o mlađim selekcijama, o omladinskoj školi. Imali smo je samo jer se to tražilo od nas - da moramo da je imamo. Vremena se menjaju i svi smo mi ovde u Klubu shvatili da je to osnov Kluba. Od prošle godine, od kako je omladinska škola reorganizovana, mi uglavnom vodimo računa o deci iz Smedereva i okoline. Jer, zatekli smo stanje gde je četrdesetak mladih fudbalera bilo sa strane, pa smo napravili selekciju i sveli to na 10-12. Hoćemo da ono što stvarno vredi sa strane dovedemo i da vodimo računa o tome, ali prioritete biti naša deca. Mi smo jedini prvoligaš u ovom delu Srbije i zaista veliko područje gravitira ka nama. Nismo imali razgranatu mrežu tih skauta, kako ih zovu, dovodili smo neke igrače koji možda nisu bili perspektivni, ali sada moramo da profesionalizujemo taj deo Kluba. Prošle i ove godine kroz tu selekciju uspeli smo da kroz tu selekciju regrutujemo nekoliko igrača za prvi tim. Dragan Radosavljević je praktično prvi omladinac iz naše škole koji je stekao prvoligaško iskustvo. Sada su tu Vučina Šćepanović, Nikola Jevtić, stiže i mladi Radosavljević. Očekujemo da napravimo kontinuitet tih dečaka iz naše omladinske škole koji stižu do prvog tima. Za to treba obezbedi određene uslove koje mi nemamo, ali koje, uz bolji stručni rad, moramo da stvorimo. To zahteva i određeno strpljenje, jer fudbaler se ne pravi za 6 meseci, nego treba minimalno 4-5 godina da on stigne do prvog tima.

    - Dobro, lako ćemo sa klincima, oni ne traže mnogo, šta ćemo sa matorima; fudbal i dalje ne može bez politike. Opet su u Upravnom odboru političari.

    - Posle 5. oktobra došlo je do promena i u Opštini i do nekih smena u Fabrici i mi smo imali prvo proširenje Upravnog odbora ljudima iz nove vlasti, došli su tu Toma Petrović i Dragan Šormaz, kasnije smo imali redukciju Upravnog odbora, jer smo želeli da se ništa ne dešava u polusezoni. To se nije osetilo u životu i radu Kluba. Imali smo i dalje uzlazni kontinuitet. Odgovorno mogu da kažem da su novi ljudi, koji su došli u Upravni odbor, dali svoj maksimalni doprinos da Klub radi još bolje. trudimo se da što je moguće više politiku odvojimo od fudbala. To nije moguće, sigurno, uraditi sasvim, ali mi smo uspeli da imamo dobru atmosferu koja omogućava bolji rad. Imamo primere nekih klubova, Proletera na primer, gde je posle takvih nekih veštačkih smena i promena došlo do toga da više nije bilo očekivanih rezultata, drastičnih padova. iskreno se nadam da to kod nas ne može da se dogodi. Radićemo dokle god ima rezultata. Kad ih više ne bude bilo onda će sigurno doći do promena i u našoj upravi. Dotle je naše samo da radimo i da omogućimo da Sartid dođe do najboljeg rezultata u istoriji Kluba. Prošle godine je bio najbolji, na nama ja da pokušamo da ove bude još bolji.

n

Miroslav ĐorđevićVozdra Net - Banner Exhange
Vozdra Net - Banner Exhange

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu